Structuren van Zingeving

De wereld lijkt de voortdurende focus op economische groei en materiële vooruitgang moe te zijn. Je hoort steeds meer mensen zeggen dat de grenzen bereikt zijn. Met een veelheid aan maatschappelijke en persoonlijke crises als gevolg. Het idee van maakbaarheid, de prestatiedruk, het sturen op effiency zetten ons leven klem.
Kan dat anders?
JA, zeggen veel mensen, dat kan zeker anders. 

Hoe dan?

Er zijn talloze initiatieven van mensen die vanuit een gedeelde zorg niet langer op iets of iemand wachten maar hun krachten bundelen en zelf aan de slag gaan. In het 3-jarige programma Structuren van Zingeving zoeken Ward Huetink, werkzaam bij Socires, en ik deze mensen en hun initiatieven op om er van te leren  en deze lessen door te geven. Om te begrijpen hoe wij weer gemeenschappen kunnen vormen en het ecologische, sociale en spirituele weefsel zich kan herstellen.

Onze opdrachtgever is Vrijzinnigen Nederland. Een landelijke levensbeschouwelijke vereniging die zoekt naar een manier om de samenleving beter te dienen en te antwoorden op de noodroep die zij wel degelijk hoort.

Publicatie

Op 30 november 2024 presenteerden we het nieuwe boek Zin in de Samenleving, een van de resultaten van het eerste jaar van het programma Structuren van Zingeving. 


In onze samenleving lijken we elkaar steeds minder te ontmoeten. Sociale verbondenheid, sociaal kapitaal en het gevoel een betekenisvol leven te leiden staan onder druk. Deskundigen spreken van een zincrisis en een eenzaamheidspandemie.

In Zin in de Samenleving: Nieuwe plekken van betekenis, verzet en perspectief  gaan we op zoek naar nieuwe plekken van ontmoeting en betekenis. We laten zien hoe allerlei verschillende initiatieven – van coöperaties en actiebewegingen tot moderne kloosters en ecologische boerderijen – een omgeving bieden waar zin ontstaat: het gevoel van verbinding met een groter geheel én de zin om daaraan bij te dragen.

Samen met denkers als Stefan Paas, Hans Alma en Laurens ten Cate onderzoeken wij de vragen: hoe verhouden deze initiatieven zich tot verenigingen die van oudsher de ruggengraat van onze maatschappij vormden? Wat kunnen traditionele maatschappelijke verbanden, zoals levensbeschouwelijke organisaties, van deze nieuwe initiatieven leren? En wat zouden zij hieraan kunnen bijdragen?

Het boek is een actuele verkenning van urgente vragen rondom samenleven, waarbij we een brug slaan tussen de eeuwenoude zoektocht naar een betekenisvol leven en hedendaagse initiatieven. 

Nieuwsgierig geworden en wil je een exemplaar ontvangen? Of heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een bericht naar [email protected].

"Het is onverantwoord dat we mensen laten opgroeien  zonder spirituele dimensie."


Jim van Os, psychiater 

(Nieuwe leiders in Trouw, 24 juni 2022)